IN OPDRACHT

Bij een foto-opdracht voor een portret is de voorbereiding anders dan voor een reportage. Bij beiden is belangrijk om de technische en creatieve aspecten te verenigen met de praktische situatie op locatie. Dat vraagt vaak om een doelgerichte en oplossingsgerichte aanpak.

Don Wijns maakt de meeste foto’s en heeft daarin een herkenbaar handschrift ontwikkeld. Hij heeft een poëtische benadering, hij combineert een scherp kritisch oog met intuïtie en gevoel. Tegelijk heeft hij ook die praktische insteek, waardoor er ook op bijzondere tijdstippen of mindere locaties mooie portretten worden maakt.

Verder maken wij als bureau korte videoproductie, als reportage of als animatie vanuit getekend materiaal. Organisaties kiezen steeds meer voor dynamische presentaties, voor presentaties en op hun website. Bijvoorbeeld als uitleg of met een duidelijke boodschap: als versterking van de communicatie. Terecht.

bekijk portretten

BLIJ MEE

Bij een portret zijn er eigenlijk altijd twee partijen die tevreden moeten zijn met de foto’s. De opdrachtgever kijkt naar het resultaat binnen de context van de publicatie. De ‘hoofdpersoon’ zegt toe, maakt tijd en werkt mee.

De voorbereiding is vaak onzichtbaar: een goede planning en organisatie met locatie vooronderzoek zorgen dat alle energie tijdens de ‘shoot’ in het fotograferen zelf kan gaan zitten. Als er ‘binnen’ wordt gefotografeerd kunnen lampen, schermen of flitsapparatuur nodig zijn. Op een locatie ‘buiten’ speelt ook het weer een rol. Vaak is vooraf overleg tussen de fotograaf en de geportretteerde.

Een open en prettig contact levert het beste resultaat (zelfs als er niet zoveel tijd is) en wij vinden het belangrijk dat ook de geportretteerde tevreden is. Liever zelfs meer dan tevreden…

bekijk foto reportages

Veldwerk

Een reportage is fotografisch veldwerk. Een goede voorbereiding is belangrijk om de juiste keuzes te maken: over de locatie (binnen, buiten) en ook over hoe je mensen in beeld brengt. Toestemming, regels en portretrecht bijvoorbeeld spelen mee om tot een gewenst resultaat te komen.

Soms eist een reportage dat de weersomstandigheden precies en goed zijn; andere keren is er juist veel publiek nodig op locatie of heb je specifieke modellen nodig met streetcasting’. Het kan ook zo zijn dat we tijdens de voorbereiding al ‘modellen’ selecteren, voorstellen aan de klant, die gaan meewerken aan de shoot.

Een goede organisatie en planning met enige ruimte voor onverwachte omstandigheden hoort er dan ook bij. Soms kan dat opgevangen worden door een assistent mee te nemen, die kan dan gelijk afspraken maken om portretrecht vrij te stellen of af te kopen. Andere keren is het goed om nog een keer terug te gaan, of verder te zoeken op in de directe omgeving naar het bedoelde resultaat.

Tenslotte wordt de reportage afgerond in de studio, met een goede eindselectie en technische ‘lightroom’ bewerking van de foto’s.

Illustratie
infographics